lørdag den 27. december 2014

Temperaturen stiger



Vi skal begrænse CO2 udledningen nu, fordi den globale gennemsnitstemperatur stiger hastigt og giver store ændringer i naturen, og fordi der er grænser for, hvor hurtigt vi kan tilpasse os.


I dag er den globale gennemsnitstemperatur steget 0,85 grader i forhold til før industriel niveau. Hvis vi stopper al udledning af CO2 i dag, så vil gennemsnitstemperaturen stige yderligere 0,6 grader.


At den globale gennemsnitstemperatur fortsat vil stige, selv hvis vi stopper al udledning i dag, skyldes, at det tager årtier for klimaet at stabilisere sig. Havtemperaturen vil også stige, og det vil tage ca. 40 år at opnå ligevægt, en ligevægt der vil ligge 0,6 grader højere end i dag.


Temperaturstigningen vil give alvorlige konsekvenser, indlandsisen smelter, havet stiger, ørkener breder sig, leveområder forsvinder, dyrearter uddør.


Naturligvis er det ikke muligt at stoppe CO2 udledning fra den ene dag til den anden. FN’s klima panel har sat en grænse på 2 grader, hvis det skal være muligt at tilpasse os. En stigning på over 2 grader giver så alvorlige klimaændringer, at det vil være uoverskueligt, dyrt og måske umuligt for dyr og mennesker at tilpasse sig.

Derfor skal vi sætte ind på at begrænse CO2 udledningen nu.

Referencer:

fredag den 19. december 2014

Fællesskab og frihed

At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’ “ - H.C. Andersen
Vi må skabe et både-og samfund, hvor det enkelte menneske både indgår i meningsfulde fællesskaber og har frihed til at realisere personlige mål, talenter og interesser.

For at blive et fuldt og helt menneske og leve et meningsfuldt liv, så har det enkelte menneske behov for at deltage i fællesskaber med meningsfulde relationer til andre mennesker. Men det enkelte menneske har også behov for i frihed at realisere sine egne personlige mål, evner og interesser.

Mennesker definerer sig i høj grad gennem de fællesskaber de indgår i. Det nærmeste fællesskab er familien, som den enkelte har et naturligt behov for at værne om og bidrage til. Udover familien deltager det enkelte også i et langt række andre meningsgivende fællesskaber i foreninger, lokalsamfund, nationalt og globalt.

Den enkelte definerer sig også gennem sine evner og interesser. Derfor har den enkelte et  behov for frit at kunne realisere sine mål og talenter, fagligt eller indenfor kunst eller sport. Derudover har den enkelte også behov for frihed til at følge sine interesser, f.eks. gennem rejser eller andre aktiviteter.

Det er derfor vigtigt at vi opbygger et både-og samfund, hvor det enkelte menneske kan blive et helt menneske gennem at udvikle sine mål og talenter og følge sine interesser samtidig med, at det enkelte menneske kan deltage i meningsfulde fællesskaber.

mandag den 15. december 2014

Stop klimaændringer

Vi må stoppe klimaændringer forårsaget af store CO2 udledninger fordi klimaændringerne får indlandsisen og Nordpolen til at smelte, og fordi temperatur stigningerne ødelægger menneskers og dyrs leveområder.

Vi ser allerede i dag at indlandsisen smelter og at havniveauet stiger. Efterhånden som klimaændringerne øges vil indlandsisen smelte hurtigere og hurtigere, dette er et problem fordi stigende havniveauer vil medføre oversvømmelser af lavtliggende områder inklusiv byer som København og New York, desuden vil også ø’er  blive oversvømmet og  ø-riger som Kiribati og Seychellerne forsvinder fra land kortet.

Dyrs leveområder vil også blive ødelagt, mest udsat er isbjørnen, hvis isen forsvinder vil isbjørnen ikke kunne jage, da den typisk jager ved iskanten, uden is at jage fra vil isbjørnen ikke kunne skaffe mad nok til at overleve.

Også havtemperaturen stiger og får mange fiskearter til at trække nordpå. Hvis havtemperaturen bliver ved med at stige, så vil mange fiskearter ikke kunne finde nye leveområder og vil uddø. Dette vil ikke kun gå ud over fiskene, men vi også ødelægge fiskeriet og dermed mange menneskers eksistens grundlag.

Det er derfor altafgørende for vores fremtid, at udledning af CO2 begrænses kraftigt her og nu, ellers vil klimaforandringerne blive for store til at dyrene og menneskene kan nå at tilpasse sig.