onsdag den 3. juni 2015

Jorden brænder


"Vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som vi brugte til at skabe dem." - Albert Einstein

Alternativet omtales af nogen som et følelses parti, et feel good parti. Andre taler om os som et hippie parti eller tilsvarende. Betragter os som useriøse. Hvad de ikke har forstået er, at Alternativet er meget seriøse og dødsens alvorlige. Bogstaveligt talt DØDSENS alvorlige. Det her handler bogstaveligt talt om liv eller død.

Vi kan se at noget er ravruskende galt, og nogen er nødt til at gøre noget nu, NU! Men de etablerede partier bliver bare ved med at gøre som de plejer med skyklapper på rettet mod vækst, vækst, vækst, penge, penge, penge. Og overser hvor alvorligt situationen er. Hvis vi fortsætter med skyklapper og vækst, vækst, vækst, så vil vores planet gå under i forurening og CO2, klimakatastrofen vil være uundgåelig.

De etablerede partier vil strømline og modernisere huset samtidig med at huset brænder. Det går ikke. Det første må være at slukke branden, og stoppe ulykken. Når branden er slukket, så kan vi begynde at se på hvordan vi kan udbedre skaderne og måske udvide huset. Men først må branden slukkes. CO2 udledningen må stoppes, klimakatastrofen må afværges. Derefter, og først derefter kan vi snakke om vækst.

Referencer:
http://finans.dk/live/okonomi/ECE7758166/Verdensanerkendt-%C3%B8konom-Vi-har-seks-m%C3%A5neder-til-at-redde-verden/?device=mobil&ctxref=ext

onsdag den 18. marts 2015

iEverything

En bæredygtig omstilling af økonomien er altafgørende for at fremtidens samfund skal kunne fungere. Dette link er både skræmmende og fuld af fantastiske muligheder. Hvis vi vil og er parate til at gribe chancen.

søndag den 8. marts 2015

Robotterne kommer! - Et lille kig ind i fremtiden.



Vi står i de kommende år overfor en kæmpeomstilling af samfundet. Vi står overfor en teknologisk revolution, nogle kalder det den tredje industrielle revolution, som vil fundamentalt ændre vores samfund. Roboterne kommer! Ifølge en undersøgelse foretaget af Kraka, LO og HK vil der i løbet af de næste 20 år forsvinde 730.000 danske arbejdspladser pga. automatisering. Dette lyder som et stræksenario. Men det er det ikke. Det er en enestående mulighed for at udvikle et fantastisk samfund. Hvis vi vil.

Jeg har forsøgt at kigge lidt ind i fremtiden, forsøgt at forestille mig hvordan verden ser ud om 20-35 år. Det bliver vildt. Helt vildt.

I dag befinder robotteknologien sig på en stade, som computeren befandt sig på omkring 1980. De findes primært i virksomheder, og nogle få findes hos private som legetøj, eller varetager simple opgave som støvsugning eller plæneklipning.

Men robotterne vil udvikle sig mindst lige så hurtigt som computeren gjorde. I 1990 var de personlige computere, PC'er, begyndt at dukke op. I løbet af 90'erne bredte PC'erne sig, så næsten alle hjem havde én, da vi nåede årtusindskiftet.

Dvs. følger robotter den samme udvikling, så vil om ca. 10 år personlige robotter begynde at indfinde sig. De personlige robotter vil til at begynde med være hjælpere, der f.eks. kan hjælpe ældre og handicappede mennesker ud af sengen og hjælpe dem få tøj på og komme på toilettet. De personlige robotter vil også kunne lave mad, eller i det mindste i starten opvarme og servere mad, og gøre rent. Dette vil være en fantastisk hjælp for ældre og handicapede, der pludselig vil kunne klare sig i eget hjem uden at være afhængig af hjemmehjælpere. Det uheldige for hjemmehjælpere er, at de vil blive overflødige og alle plejehjem kan lukkes.

Efterhånden vil den personlige robot overtage flere og flere opgaver og ligesom den personlige computer gjorde det i 80'erne og 90'erne, så vil den personlige robot brede sig og blive en naturlig deltager i ethvert hjem. Den personlige robot, PR'en, vil kunne stå for madlavning, rengørning, børnepasning, gåtur med hunden, ordne haven, der er ingen grænser for hvad den personlige robot vil kunne gøre med tiden. Og hvornår vil denne tid være? Hvis min tese om at PR'en er ca. 35 år efter PC'en, så vil det være i 2050. Dog har den teknologiske udvikling gået hurtigere og hurtigere, så meget vel kan vi have stor udbredelse af avancered personlige robotter i 2040, om kun 25 år.

Om 25 år findes der ikke taxi chaffører, for alle taxier vil blive kørt af autopiloter. Og ikke kun taxier, også busser, tog og fly vil blive styret 100% af autopiloter. Også privatbiler vil blive kørt af autopilot, ingen vil længere have brug for et kørekort, da der ingen biler vil være, som bliver styret af mennesker, undtagen måske racerbiler og veteranbiler på lukkede baner. Faktisk vil privatbiler måske slet ikke findes, da alle biler vil være ejet af fællesskaber, f,eks, andelsforeninger og man ejer så en andel af denne forening, og har man brug for en bil bestiller man én, og så kommer der en bil, styret af autopilot, og man sætter sig ind og så sørger bilen selv for at transportere dig derhen du vil.

Om 25 år findes der ingen rengøringsjob, al rengøring vil blive udført at robotter.

Om 25 år findes der ingen kassedamer, da alt betaling af varer er automatiseret. Måske kan man endda forestille sig, at der overhovedet ikke findes supermarkeder. Man - dvs. din personlige robot - bestiller varer over nettet og varerne leveres på din adresse af en bil, der kører på autopilot, som har hentet varene på et varelager, der er fuldt automatiseret, ingen mennesker overhovedet behøver at være involveret fra varen forlader producenten og indtil den bliver leveret på din adresse. Lastbilchaffører vil heller ikke findes længere.

Mange andre jobs vil også være væk om 25 år. Ifølge en undersøgelse foretaget af Kraka, LO og HK vil der i løbet af de næste 20 år forsvinde 730.000 danske arbejdspladser pga. automatisering. Jeg tror de er for forsigtige i denne undersøgelse, jeg tror det vil være mange flere jobs, der vil forsvinde, fordi den teknologiske udvikling har det med at gå hurtigere og hurtigere.

Dette kunne lyde som et stræk scenarie, men det behøver det ikke at være. Det afhænger fuldt og helt af, om samfundet kan og vil omstille sig, til denne nye fagre verden. Rent faktisk er det et drømmesenario. Rigtig mange mennesker vil kunne slippe for kedelige og anstrengende jobs, og i stedet få frigivet en masse tid, som kan bruges på børn, familie, venner, fritidsaktivitet, frivilligt arbejde, kunst, rejser mm.

Et problem er, at hvis mange personer ikke kan få jobs, fordi jobsene er overtaget af robotter, så har de heller ingen indtægt. Det kræver at alle mennesker kan få glæde af den værdi, som robotterne producerer. En måde at gøre dette på kan være at indføre ubetinget basis indkomst, hvor alle borgere i samfundet er garanteret en minimumsindkomst, en indkomst de får fordi de er borgere i samfundet.

Vi kan få et fantastisk samfund, hvis vi er parate til at tilpasse os og udnytte mulighederne. Et samfund hvor hvert enkelt menneske kan forfølge sine drømme, og ikke være hæmmet af, at være afhængig af at have et job, for at kunne betale husleje, mad, tøj og så videre.

Synes du, at ovenstående tanker er vilde? Jeg tror ikke de er vilde nok. Min fantasi er ikke stor nok til at forestille mig alle konsekvenser af den tredje industielle revolution. Det bliver meget vildere.


Men vi kan få et fantastisk samfund. Hvis vi vil.

Referencer:

torsdag den 26. februar 2015

Derfor Alternativet

Vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som vi brugte til at skabe dem.
- Albert Einstein

For et lille år siden meldte jeg mig ind i et nyt politisk parti – Alternativet. I mandags passerede Alternativet en stor milepæl, da den magiske grænse på 20260 indsamlede og godkendte vælgererklæringer blev nået, som sikrer Alternativet opstilling til det kommende folketingsvalg. Derfor synes jeg, at det nu er på tide, at jeg melder ud om, hvorfor jeg er medlem af Alternativet.

Og hvorfor så det? - En gammel liberal mangeårig, ganske vist mest passiv, medlem af Venstre. En brændende Uffe Elleman fan. Ja, hvis Uffe Elleman stadig havde været formand, ville jeg måske stadig være Venstremand, for fan af Uffe Elleman er jeg stadig. Men nu er jeg også fan af en anden Uffe, Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet. Jeg meldte mig ind i Alternativet, fordi der i alvorlig grad er brug for nytænkning i dansk politik og fordi det var gået op for mig, at der er noget helt rav-ruskende galt.

1. Klimaet får det dårligere og dårligere med global opvarmning som følge af stadigt stigende udledning af CO2, og ifølge FNs klimaplanet vil det få katastrofale konsekvenser for vores klima, og dermed vores levebetingelser, havet stiger, ørkener breder sig, og det vi lkun være et spørgsmål om tid før den globale høstudbytte vil falde katastrofalt, hvis vi fortsætter som hidtil. 

2. Antallet af dyrearter der er truet med udryddelse eller allerede er udryddet tiltager i et foruroligende omfang, der får biologer til at tale om den 6. store masseudryddelse af dyrearter på jorden. Den seneste store masseudryddelse skete for 65 millioner år siden, da jorden blev ramt af en meteor og blandt andet dinosaurerne blev udryddet. Er vi de næste?

3. Flere og flere mennesker, blandt andet også jeg selv, er ramt af sygemeldinger pga. stress og depressioner. Al ting skal gå hurtigere og hurtigere, selvom vi har alt hvad vi har brug for, og egentligt ikke behøver mere, andet end måske en mere retfærdig og ligelig fordeling.

Der er altså helt klart noget ravruskende galt i den måde vi behandler jordkloden, klimaet og hinanden på. Vi er simpelthen nødt til at tilpasse vores forbrug af ressourcer på en måde, så vi ikke bruger mere end jorden er i stand til at gendanne og at vi ikke udleder mere CO2 end jordkloden kan absorbere. Derfor duer den fremherskende neoliberale vækst filosofi ikke længere. 

Den neoliberale vækstfilosofi er baseret på at naturen kan levere uendelige ressourcer og det er i høj grad denne forbrug af opsparede ressourcer i jorden, især af kul og olie, som er og har været drivkraften i den vækst vi har oplevet igennem forrige århundrede. Denne vækst har på mange måder været fantastisk og har løftet vores levestandard til uanede højder, men nu er festen slut. Hvis vi fortsætter på samme måde fører det til destruktion af vores klima, en destruktion der under alle omstændigheder vil umuliggøre vores civilisations fortsatte eksistens. Vi kan vælge at køre videre på første klasse direkte mod undergangen eller vi kan vælge at bremse op og skifte retning. Tiden er kommet til at sadle om, vi må skrotte den uhæmmede vækst filosofi baseret på kul og olie og i stedet indføre et samfund, der er bæredygtigt.

Ovenstående er en del af grundende til at jeg meldte mig ud af Venstre og ind i Alternativet. Venstre og for den sags skyld næsten alle partier i folketinget, måske på nær Enhedslisten, bliver ved i samme rille og har ikke forstået nødvendigheden af at sadle om. Men som Albert Einstein sagde, så kan man ikke løse et problem med samme slags tænkning, som den der førte til problemet. Derfor er der brug for en hel ny dagsorden, en dagsorden hvor vækst ikke er førsteprioritet, men hvor førsteprioritet er bæredygtighed, økologisk såvel som socialt og økonomisk - og den dagsorden leverer Alternativet.






torsdag den 5. februar 2015

Slut på økonomisk vækst


Vores mål er ikke økonomisk vækst. Vores mål er at øge livskvaliteten. Midlet til at øge livskvalitet har i en lang periode været økonomisk vækst. Men nu er tiden kommet til at tage andre midler i brug.

Økonomisk vækst midlet duer ikke mere, fordi prisen for økonomisk vækst er alt for høj. Prisen er blandt andet et ødelagt klima. Både at have en kulstofbaseret økonomisk vækst og et stabil klima er ikke muligt. Vi er altså kommet til et punkt hvor vi må vælge mellem kulstofbaseret økonomisk vækst og en fremtid.

Hvis vi fortsætter med en stadigt stigende CO2 udledning som nu, så vil den globale gennemsnitstemperatur ifølge FN’s klima panel stige med 4 grader inden udgangen af dette århundrede. Dette vil have uoverskuelige konsekvenser og betyde enden på vores civilisation.

Kan vi få økonomisk vækst uden brug af kulstofbaseret energi? Det vil måske blive muligt engang i fremtiden, hvis man finder en billig og uendelig CO2 neutral energi kilde og finder adgang til uendelige ressourcer.  Men dette er ikke muligt i dag, derfor vil vi være nødt til at opgive økonomisk vækst og i stedet satse på at redde vores civilisation og finde andre måde til at øge livskvaliteten.
Referencer:
http://www.theguardian.com/sustainable-business/2015/jan/23/lets-face-it-we-have-to-make-the-choice-between-our-economy-and-our-future?CMP=share_btn_tw

fredag den 23. januar 2015

Ubetinget Basisindkomst til alle

Vi skal indføre ubetinget basisindkomst for alle, fordi det vil give tryghed og værdighed for alle, og fordi det vil give en mere retfærdig samfund med frihed til alle.


Ubetinget basisindkomst (UBI) betyder at alle har ret til og er garanteret en minimumsindkomst uden modkrav.


UBI vil give frihed for alle til at leve deres liv som de vil. Man får kontrollen over sit eget liv og kan vælge at arbejde, tage deltidsjob, holde orlov, være iværksætter, arbejde freelance, skabe kunst eller hvad der nu er der driver en og hvad der nu er mest hensigtsmæssige i den givne livsstadie med familie og børn, uden at behøve at være bange for ikke at kunne få mad, tøj og kunne betale husleje.


UBI vil give værdighed, da UBI vil give det enkelte menneske kontrollen over eget liv tilbage, da den enkelte ikke vil være afhængig af den offentlige sagsbehandling og kontrol tyrani.


Socialt bedrageri vil ophøre, da alle har ret til basisindkomsten, og ordningen vil være langt mindre bureaukratisk end den nuværende, da myndighederne ikke skal bruge ressourcer på kontrol.

UBI er den naturlige videreudvikling af velfærdsstaten fra en stat der leverer velfærdsydelser til en stat der giver borgerne frihed, tryghed og fællesskab såvel som mulighed for at forfølge sine drømme.

Referencer:


torsdag den 1. januar 2015

Mere økonomisk lighed giver tryghed og sammenhængskraft - og vækst!

Vi skal have større økonomisk lighed i samfundet, fordi økonomisk lighed er godt for tillid, tryghed og sammenhængskraft og giver et mere retfærdigt samfund.


Det danske samfund er generelt præget af stor lighed og stor tillid mellem befolkningen. Lighed og tillid hænger sammen. Hvis ligheden i samfundet falder, så vil tilliden mellem befolkningen også falde.Tillid er godt for samarbejde og for vækst.OECD går også ind for at mindske uligheden. Ifølge OECD har ulighed generelt "en negativ og statistisk signifikant" effekt på væksten.


Større ulighed vil give en følelse af uretfærdighed, og tilliden mellem højindkomstgruppen og lavindkomstgruppen vil forsvinde. Lavindkomstgruppen vil se højindkomstgruppen som fidusmagere, der har opnået rigdom ved at udbytte de svage, og højindkomstgruppen vil se de fattige som tyveknægte og røvere, der vil stjæle deres rigdom. Tilliden er væk, utrygheden breder sig, fællesskabsfølelsen og sammenhængskraften i samfundet forsvinder.

Det er en myte, at øget vækst, dvs. en større samfundskage, vil give de fattige en større stykke kage. Hvis uligheden i samfundet vokser mere end den økonomiske vækst, så vil fattige få et mindre stykke kage, selvom den samlede kage er større. Der skal derfor gøres en aktiv indsats for at sikre at de laveste indkomstgrupper får en fair andel af kagen.

Referencer: