tirsdag den 5. december 2017

Et kig ind i fremtiden

LÆSERBREV - Offentliggjort på SønderborgNyt  Link  -  17. nov. 2017                                                                 


Et kig ind i fremtiden.

Verden er i hastig udvikling. Der sker store forandringer de kommende år, både af negativ og positiv art. De negative forandringer er klimaforandringer og forurening. De positive forandringer er en rivende hurtig teknologisk udvikling.

Det er måske ikke alle, der ser den teknologiske udvikling som positiv. Men der gør vi i Alternativet. Den teknologiske udvikling giver os fantastiske muligheder.

Onsdag var der debat i Sønderborg Iværksætter Service om digitalisering og iværksætteri. Inden debatten var der et foredrag af Leila Pawlak fra SingularityU om digitalisering - om fremtiden.

Det var ærgerligt at Alternativet ikke var inviteret med til panelet, men jeg kom nu også først og fremmest for at høre Leila Pawlak. Jeg sad blandt publikum og lyttede intenst til et meget spændende foredrag om fremtiden. Desværre ankom de fleste politikere først til debatten og hørte ikke foredraget, der kunne de ellers have lært et og andet.

Om 10-15 år vil alle biler være elbiler, og mon ikke også alle biler vil være selvkørende. Børn, der bliver født idag, vil sandsynligvis aldrig få brug for et kørekort, for når de bliver 17, så er alle biler selvkørende.

Måske er bilerne oven i købet flyvende. Leila Pawlak fortalte om droner. Vi har de seneste år set fremkomsten af droner. Droner bliver i dag mest brugt som legetøj og til at føre krig i mellemøsten. Men indenfor få år, vil droner kunne løfte mennesker og bruges til transport af mennesker.

I Dubai er man allerede på vej med et projekt med droner som transport middel, så man ved dronetransport kan komme fra et sted i Dubai til et andet på få minutter. Droner kan blive fremtidens offentlige transport! Og det er da fantastisk!

Måske vi ikke får brug for Als-Fyn broen, fordi vi om 25 år, når broen tidligst kan stå færdig, kan transporteres fra Fyn til Als af droner?

Et andet emne Leila Pawlak fortalte om var kunstig kød. Man kan idag producere kunstigt kød, fremstillet af planter, der i konsistens og smag er nøjagtigt som rigtig kød. I USA kan man i burgerbarer købe vegetarburgere med kunstig kød. Om 5 år vil prisen på kunstig kød falde til prisen for rigtig kød. Om 10 år vil kunstig kød være billigere.

Hvad skal vi på Als stille op med de mange store svinefarme, hvis de om 10 år bliver udkonkurreret af kunstig kød? Den kunstige kød vil være billigere end rigtig kød. Og smagen vil være den samme.

Jeg foreslår at landmændene begynder at producere planter, og så på klassisk facon danner andelsforeninger til at fremstille det kunstige kød ud af planterne. Hvis vores kost er baseret på planter, så vil landbrugsarealet, som vi har brug for til dyrkning af fødevarer, være betydeligt mindre. På den overskydende jord kan vi så plante skov og lave rekreative områder til gavn for mennesker, dyr, insekter og planter.

Rigtig mange arbejdspladser vil i de kommende år blive overtaget af robotter. 2 ud af 3 jobtitler, der eksisterer idag, vil ikke eksistere om 15 år. De vil så formodentlig i et vist omfang blive erstattet af nye jobs, som vi idag knapt nok kan forestille os. Men hvis vi indretter os smart, så kan vi alle gå ned i arbejdstid, få mere tid til familien og vore interesser, og lade robotterne tage slæbet.

I Alternativet foreslår vi at gøre Sønderborg kommune, og gerne hele Sønderjylland, til eksperimental zone for borgerløn, så vi kan høste erfaringer for hvordan vi kan indrette fremtidens samfund.

En ting er helt sikker, at uanset om ovenstående profetier går i opfyldelse eller ej, så vil vi få brug for et fleksibelt uddannelsessystem, fordi børnene, der fødes i dag, vil få brug for at omstille sig til nye jobs mange gange i løbet af deres liv. Derfor er vores uddannelsessystems opgave, at gøre børnene klar til en verden, hvor de hele tiden har brug for at lære nyt. Børn kan igennem leg i skolerne eksperimentere med teknologi, så de får interesse for fremtidens teknologiske muligheder. Skolens vigtigste opgave er, at give børnene de basale redskaber til at lære at lære.

Der er store muligheder i fremtiden. Det er op til os at gribe dem! Og Alternativet er klar!

Med venlig hilsen
Karsten Fyhn
Alternativet















Ingen kommentarer:

Send en kommentar