onsdag den 18. marts 2015

iEverything

En bæredygtig omstilling af økonomien er altafgørende for at fremtidens samfund skal kunne fungere. Dette link er både skræmmende og fuld af fantastiske muligheder. Hvis vi vil og er parate til at gribe chancen.

søndag den 8. marts 2015

Robotterne kommer! - Et lille kig ind i fremtiden.



Vi står i de kommende år overfor en kæmpeomstilling af samfundet. Vi står overfor en teknologisk revolution, nogle kalder det den tredje industrielle revolution, som vil fundamentalt ændre vores samfund. Roboterne kommer! Ifølge en undersøgelse foretaget af Kraka, LO og HK vil der i løbet af de næste 20 år forsvinde 730.000 danske arbejdspladser pga. automatisering. Dette lyder som et stræksenario. Men det er det ikke. Det er en enestående mulighed for at udvikle et fantastisk samfund. Hvis vi vil.

Jeg har forsøgt at kigge lidt ind i fremtiden, forsøgt at forestille mig hvordan verden ser ud om 20-35 år. Det bliver vildt. Helt vildt.

I dag befinder robotteknologien sig på en stade, som computeren befandt sig på omkring 1980. De findes primært i virksomheder, og nogle få findes hos private som legetøj, eller varetager simple opgave som støvsugning eller plæneklipning.

Men robotterne vil udvikle sig mindst lige så hurtigt som computeren gjorde. I 1990 var de personlige computere, PC'er, begyndt at dukke op. I løbet af 90'erne bredte PC'erne sig, så næsten alle hjem havde én, da vi nåede årtusindskiftet.

Dvs. følger robotter den samme udvikling, så vil om ca. 10 år personlige robotter begynde at indfinde sig. De personlige robotter vil til at begynde med være hjælpere, der f.eks. kan hjælpe ældre og handicappede mennesker ud af sengen og hjælpe dem få tøj på og komme på toilettet. De personlige robotter vil også kunne lave mad, eller i det mindste i starten opvarme og servere mad, og gøre rent. Dette vil være en fantastisk hjælp for ældre og handicapede, der pludselig vil kunne klare sig i eget hjem uden at være afhængig af hjemmehjælpere. Det uheldige for hjemmehjælpere er, at de vil blive overflødige og alle plejehjem kan lukkes.

Efterhånden vil den personlige robot overtage flere og flere opgaver og ligesom den personlige computer gjorde det i 80'erne og 90'erne, så vil den personlige robot brede sig og blive en naturlig deltager i ethvert hjem. Den personlige robot, PR'en, vil kunne stå for madlavning, rengørning, børnepasning, gåtur med hunden, ordne haven, der er ingen grænser for hvad den personlige robot vil kunne gøre med tiden. Og hvornår vil denne tid være? Hvis min tese om at PR'en er ca. 35 år efter PC'en, så vil det være i 2050. Dog har den teknologiske udvikling gået hurtigere og hurtigere, så meget vel kan vi have stor udbredelse af avancered personlige robotter i 2040, om kun 25 år.

Om 25 år findes der ikke taxi chaffører, for alle taxier vil blive kørt af autopiloter. Og ikke kun taxier, også busser, tog og fly vil blive styret 100% af autopiloter. Også privatbiler vil blive kørt af autopilot, ingen vil længere have brug for et kørekort, da der ingen biler vil være, som bliver styret af mennesker, undtagen måske racerbiler og veteranbiler på lukkede baner. Faktisk vil privatbiler måske slet ikke findes, da alle biler vil være ejet af fællesskaber, f,eks, andelsforeninger og man ejer så en andel af denne forening, og har man brug for en bil bestiller man én, og så kommer der en bil, styret af autopilot, og man sætter sig ind og så sørger bilen selv for at transportere dig derhen du vil.

Om 25 år findes der ingen rengøringsjob, al rengøring vil blive udført at robotter.

Om 25 år findes der ingen kassedamer, da alt betaling af varer er automatiseret. Måske kan man endda forestille sig, at der overhovedet ikke findes supermarkeder. Man - dvs. din personlige robot - bestiller varer over nettet og varerne leveres på din adresse af en bil, der kører på autopilot, som har hentet varene på et varelager, der er fuldt automatiseret, ingen mennesker overhovedet behøver at være involveret fra varen forlader producenten og indtil den bliver leveret på din adresse. Lastbilchaffører vil heller ikke findes længere.

Mange andre jobs vil også være væk om 25 år. Ifølge en undersøgelse foretaget af Kraka, LO og HK vil der i løbet af de næste 20 år forsvinde 730.000 danske arbejdspladser pga. automatisering. Jeg tror de er for forsigtige i denne undersøgelse, jeg tror det vil være mange flere jobs, der vil forsvinde, fordi den teknologiske udvikling har det med at gå hurtigere og hurtigere.

Dette kunne lyde som et stræk scenarie, men det behøver det ikke at være. Det afhænger fuldt og helt af, om samfundet kan og vil omstille sig, til denne nye fagre verden. Rent faktisk er det et drømmesenario. Rigtig mange mennesker vil kunne slippe for kedelige og anstrengende jobs, og i stedet få frigivet en masse tid, som kan bruges på børn, familie, venner, fritidsaktivitet, frivilligt arbejde, kunst, rejser mm.

Et problem er, at hvis mange personer ikke kan få jobs, fordi jobsene er overtaget af robotter, så har de heller ingen indtægt. Det kræver at alle mennesker kan få glæde af den værdi, som robotterne producerer. En måde at gøre dette på kan være at indføre ubetinget basis indkomst, hvor alle borgere i samfundet er garanteret en minimumsindkomst, en indkomst de får fordi de er borgere i samfundet.

Vi kan få et fantastisk samfund, hvis vi er parate til at tilpasse os og udnytte mulighederne. Et samfund hvor hvert enkelt menneske kan forfølge sine drømme, og ikke være hæmmet af, at være afhængig af at have et job, for at kunne betale husleje, mad, tøj og så videre.

Synes du, at ovenstående tanker er vilde? Jeg tror ikke de er vilde nok. Min fantasi er ikke stor nok til at forestille mig alle konsekvenser af den tredje industielle revolution. Det bliver meget vildere.


Men vi kan få et fantastisk samfund. Hvis vi vil.

Referencer: