torsdag den 26. februar 2015

Derfor Alternativet

Vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som vi brugte til at skabe dem.
- Albert Einstein

For et lille år siden meldte jeg mig ind i et nyt politisk parti – Alternativet. I mandags passerede Alternativet en stor milepæl, da den magiske grænse på 20260 indsamlede og godkendte vælgererklæringer blev nået, som sikrer Alternativet opstilling til det kommende folketingsvalg. Derfor synes jeg, at det nu er på tide, at jeg melder ud om, hvorfor jeg er medlem af Alternativet.

Og hvorfor så det? - En gammel liberal mangeårig, ganske vist mest passiv, medlem af Venstre. En brændende Uffe Elleman fan. Ja, hvis Uffe Elleman stadig havde været formand, ville jeg måske stadig være Venstremand, for fan af Uffe Elleman er jeg stadig. Men nu er jeg også fan af en anden Uffe, Uffe Elbæk, politisk leder af Alternativet. Jeg meldte mig ind i Alternativet, fordi der i alvorlig grad er brug for nytænkning i dansk politik og fordi det var gået op for mig, at der er noget helt rav-ruskende galt.

1. Klimaet får det dårligere og dårligere med global opvarmning som følge af stadigt stigende udledning af CO2, og ifølge FNs klimaplanet vil det få katastrofale konsekvenser for vores klima, og dermed vores levebetingelser, havet stiger, ørkener breder sig, og det vi lkun være et spørgsmål om tid før den globale høstudbytte vil falde katastrofalt, hvis vi fortsætter som hidtil. 

2. Antallet af dyrearter der er truet med udryddelse eller allerede er udryddet tiltager i et foruroligende omfang, der får biologer til at tale om den 6. store masseudryddelse af dyrearter på jorden. Den seneste store masseudryddelse skete for 65 millioner år siden, da jorden blev ramt af en meteor og blandt andet dinosaurerne blev udryddet. Er vi de næste?

3. Flere og flere mennesker, blandt andet også jeg selv, er ramt af sygemeldinger pga. stress og depressioner. Al ting skal gå hurtigere og hurtigere, selvom vi har alt hvad vi har brug for, og egentligt ikke behøver mere, andet end måske en mere retfærdig og ligelig fordeling.

Der er altså helt klart noget ravruskende galt i den måde vi behandler jordkloden, klimaet og hinanden på. Vi er simpelthen nødt til at tilpasse vores forbrug af ressourcer på en måde, så vi ikke bruger mere end jorden er i stand til at gendanne og at vi ikke udleder mere CO2 end jordkloden kan absorbere. Derfor duer den fremherskende neoliberale vækst filosofi ikke længere. 

Den neoliberale vækstfilosofi er baseret på at naturen kan levere uendelige ressourcer og det er i høj grad denne forbrug af opsparede ressourcer i jorden, især af kul og olie, som er og har været drivkraften i den vækst vi har oplevet igennem forrige århundrede. Denne vækst har på mange måder været fantastisk og har løftet vores levestandard til uanede højder, men nu er festen slut. Hvis vi fortsætter på samme måde fører det til destruktion af vores klima, en destruktion der under alle omstændigheder vil umuliggøre vores civilisations fortsatte eksistens. Vi kan vælge at køre videre på første klasse direkte mod undergangen eller vi kan vælge at bremse op og skifte retning. Tiden er kommet til at sadle om, vi må skrotte den uhæmmede vækst filosofi baseret på kul og olie og i stedet indføre et samfund, der er bæredygtigt.

Ovenstående er en del af grundende til at jeg meldte mig ud af Venstre og ind i Alternativet. Venstre og for den sags skyld næsten alle partier i folketinget, måske på nær Enhedslisten, bliver ved i samme rille og har ikke forstået nødvendigheden af at sadle om. Men som Albert Einstein sagde, så kan man ikke løse et problem med samme slags tænkning, som den der førte til problemet. Derfor er der brug for en hel ny dagsorden, en dagsorden hvor vækst ikke er førsteprioritet, men hvor førsteprioritet er bæredygtighed, økologisk såvel som socialt og økonomisk - og den dagsorden leverer Alternativet.






torsdag den 5. februar 2015

Slut på økonomisk vækst


Vores mål er ikke økonomisk vækst. Vores mål er at øge livskvaliteten. Midlet til at øge livskvalitet har i en lang periode været økonomisk vækst. Men nu er tiden kommet til at tage andre midler i brug.

Økonomisk vækst midlet duer ikke mere, fordi prisen for økonomisk vækst er alt for høj. Prisen er blandt andet et ødelagt klima. Både at have en kulstofbaseret økonomisk vækst og et stabil klima er ikke muligt. Vi er altså kommet til et punkt hvor vi må vælge mellem kulstofbaseret økonomisk vækst og en fremtid.

Hvis vi fortsætter med en stadigt stigende CO2 udledning som nu, så vil den globale gennemsnitstemperatur ifølge FN’s klima panel stige med 4 grader inden udgangen af dette århundrede. Dette vil have uoverskuelige konsekvenser og betyde enden på vores civilisation.

Kan vi få økonomisk vækst uden brug af kulstofbaseret energi? Det vil måske blive muligt engang i fremtiden, hvis man finder en billig og uendelig CO2 neutral energi kilde og finder adgang til uendelige ressourcer.  Men dette er ikke muligt i dag, derfor vil vi være nødt til at opgive økonomisk vækst og i stedet satse på at redde vores civilisation og finde andre måde til at øge livskvaliteten.
Referencer:
http://www.theguardian.com/sustainable-business/2015/jan/23/lets-face-it-we-have-to-make-the-choice-between-our-economy-and-our-future?CMP=share_btn_tw