fredag den 29. januar 2016

Man skal dyrke sin have

"Man skal dyrke sin have" - Voltaire

Velstand er et middel til at nå det gode samfund, ikke et mål i sig selv. Derfor skal velstanden bruges rigtigt, til at skabe det gode samfund, og ikke have lov at vokse vildt. Samfundet skal være en velplejet have, hvor alle får næring og solskin og mulighed for at udfolde sine blade og blomster, sine evner. Samfundet skal ikke være en vildtvoksende jungle, hvor kun den stærkeste overlever.

Desværre lever vi i dag i en tid, hvor det synes at være glemt, at velstand er et middel og ikke et mål for samfundet. Det resulterer i større ulighed og at de svageste bliver svigtet. Det er derfor brug for at gentænke vores samfund, hvordan vi ønsker, at vores samfund skal være.

Der vil uden tvivl ske store ændringer i de kommende år, den teknologiske udvikling går rivende hurtigt og vil give os nogle fantastiske muligheder. Men også klimaændringerne går bekymrende hurtigt og der skal findes løsninger. Der skal træffes nogle valg, hvordan sikrer vi, at den teknologiske udvikling kommer alle til gode? Og ikke fører til at rigdommen samles på færre og færre hænder, som vi ser en tendens til i dag. Og hvordan sikrer vi at klimaændringerne ikke kommer til at gå ud over de fattigste, som ikke har midler til at håndtere krisen, og giver en endnu mere splittet verden.

Vi vil ikke have en vildtvoksende samfund, hvor jungleloven regere, og rigdommen samles på få hænder og de dårligst stillede svigtes. Vi vil have et samfund, hvor alle får del i velstanden. Et samfund, hvor få har for meget og færre for lidt.

"Og da har i rigdom vi drevet det vidt,
Når få har for meget og færre for lidt."

- N. F. S. Grundtvig